
En del usikkerhet – og masse kjærlighet
Hverdagslivet i ROM Eiendom har gått nesten som normalt i 2016, til tross for en overskyggende jernbanereform.
– Usikkerhet. De uttaler det nesten trestemt, Evy Maria Johansen, Sylvain Todesco og Knut Vidar Draget, når de blir bedt om å fortelle hva som har preget det indre livet i ROM Eiendom i 2016. En usikkerhet knyttet til en jernbanereform som først de siste månedene av fjoråret begynte å ta konkret form for ROMs medarbeidere.
– Vi har vært vant til at alle har fått informasjon fortløpende. Her er alt åpent i alle systemer, informasjon flyter både på tvers og opp-og-ned i systemet. Men det siste året har det vært en del hemmelighold – og det skaper grunnlag for rykter, mener Knut Vidar Draget, som er IT-rådgiver med ansvar for intern brukerstøtte i ROM.
Han får støtte av sine to kolleger, eiendomsforvalterne Evy Maria Johansen og Sylvain Todesco:
– Vi skjønner at ikke alt har vært klart underveis og at vi derfor ikke har kunnet få så mye informasjon, men vi liker ikke følelsen av at andre vet noe vi ikke vet. Dermed fikk ryktene gå – og det skaper selvfølgelig usikkerhet, sier Johansen.
– Dessuten er alt plutselig blitt mye mer formelt, og det er flere ledd og nivåer involvert. Dermed går ting tregere, og vi merker allerede at det ikke lenger vil være så korte beslutningslinjer som vi har vært vant til. Vi er litt usikre på hvor stor mulighet vi har til å påvirke vår egen arbeidshverdag fremover, påpeker Todesco.
Mye bra også
Det er med andre ord et visst forbehold som preger de tre ansattrepresentantene når det gjelder holdningen til jernbanereformen. Men når de har ryddet usikkerheten av veien, så ser de også positive muligheter fra 1. mai 2017:
– Det er flott å høre toppsjefen vår, Gorm Frimannslund, snakke varmt om knutepunktsutvikling. Det er nytt for oss – tidligere har jo Jernbaneverket konsentrert seg utelukkende om å bygge infrastruktur. Men det at denne utbyggingen nå knyttes så tett mot miljøutfordringene og at vi kan bidra med miljøvennlige løsninger i samfunnet, det er veldig bra, sier Todesco.
Johansen gleder seg til å lære noe nytt:
– Vi i ROM kan lite om hvordan Jernbaneverket drifter plattformer og uteområder, naturlig nok. Nå får vi mulighet til å lære mer om dette. Vi blir også en del av sikkerhetstenkningen som preger Jernbaneverkets drift. Og det er alltid gøy å lære noe nytt, sier hun.
– Så kommer vi jo i stor grad til å fortsette med mye av det vi gjør i dag, samtidig som at vi får muligheten til å utvikle nye digitale tjenester – det blir spennende. Som å videreutvikle smarte bygg og kanskje se på robotteknologi på verkstedene, påpeker Draget.
– Alle skal tenke mer helhetlig fremover, og det er bare positivt. Og vi gleder oss til at vi snart skal jobbe sammen, rent fysisk. Mye av usikkerheten vi har kjent på vil forsvinne da, mener Todesco. Han er utnevnt som en av 11 kulturagenter i ROM, Jernbaneverket og Mantena, som siden høsten 2016 har hatt som oppgave å bygge en felles kultur for de tre foretakene.
– Det mest konkrete vi har gjort så langt, var å arrangere et faglig og sosialt kick-off for alle ansatte. Vi brukte en hel dag på å snakke om hva slags felles kultur vi ønsker oss når vi snart blir ett. Samlingen gikk over all forventning, det var mye positiv energi i rommet, sier Todesco. Alle tre tror det vil bli lettere å forvalte den store eiendomsporteføljen til Bane NOR når all jernbanerelatert eiendom samles i divisjonen Knutepunkt og eiendom fra 1. mai.