
Bevarer for fremtiden
Med moderne hjelpemidler tar ROM godt vare på historien – noe som gjør det enklere å tenke nytt for fremtiden.
– Digitalisering. Det er det ene ordet Signe Horn, avtroppende direktør for stasjoner i ROM Eiendom, gjentar opptil flere ganger når hun snakker om hva som har preget ROMs forvaltningsarbeid i 2016 (og 2015, for den saks skyld). Og når hun snakker om digitalisering, gjør hun det med stor entusiasme. For av digitalisering følger nemlig bedre kontroll, full oversikt og god forvaltning.
– Vi har en stor og geografisk svært spredt eiendomsportefølje. Flere enn 200 av våre rundt 1000 bygg er over 100 år gamle, og en tredel av porteføljen vår er underlagt vern og fredning. Skal vi greie å forvalte alle disse byggene – og husk at mange av dem representerer en viktig del av norsk jernbanehistorie – så må vi ha gode styringsverktøy. Og det er her digitaliseringen kommer inn, sier Horn og utdyper:
– Vi har gått en lang vei siden 2001, da ROM ble etablert. Til å begynne med hadde vi dårlig oversikt over eiendomsmassen, stort etterslep på vedlikehold og misfornøyde leietakere. Takket være gode digitale systemer har vi i dag full oversikt over eiendomsmassen vår, enten det er snakk om når leiekontrakter løper ut, hvor stort energiforbruket er eller hva slags vedlikehold som er planlagt kommende år. Vi har en svært god oversikt over det vi eier og hva vi skal gjøre. Faktisk er nå 90 prosent av det vedlikeholdet vi skal gjøre hvert år planlagt. Her har mange andre offentlig eide selskaper mye å lære, sier Horn.
Svært fornøyde leietakere
– I tillegg har vi ansatte med stor lokalkunnskap og gode nettverk, det er jo dem som skaper liv i byggene våre over hele landet – enten de sitter i Stavanger, Bergen, Kristiansand eller Trondheim. De er til stede, de er i tett dialog med leietakerne og er lydhøre for hva kundene ønsker, påpeker stasjonsdirektøren.
Nettopp denne kombinasjonen av «ordning och reda» i bunnen og en menneskelig tilnærming på toppen gjør at ROM i 2016 scorer rekordhøyt på Leietakerindeksen (NLI). 82 poeng (en oppgang på tre poeng fra 2015) ga dem en tredjeplass på rankingen i fjor, kun slått av R8 Property og Entra. NLI kartlegger hvor tilfreds leietakerne hos 18 store og mellomstore utleiere av næringseiendom er – og er en viktig pekepinn for aktørene i det norske næringseiendomsmarkedet. Fornøyde leietakere er lojale leietakere, og lojale leietakere blir værende lenger.
– I en tid med tøffere økonomiske rammebetingelser er det viktig å beholde de leietakerne vi har. Når vi scorer høyt på NLI, er det et tegn på at det vi gjør er riktig. Vi forvalter byggene våre godt, og vi har utviklet en egen kompetanse innen digitalisering og dokumentasjon som jeg håper vi kan ta med videre inn i Bane NOR, sier Horn.
Ny reform, nye muligheter
Jernbanereformen preger selvfølgelig også forvaltningsdelen av ROMs virksomhet. Når ROM fra 1. mai 2017 blir en del av Bane NOR, blir eiendomsporteføljene til henholdsvis ROM og tidligere Jernbaneverket slått sammen til én. Dermed forsvinner det kunstige skillet som var der tidligere – at Jernbaneverket hadde ansvaret for venterommene og selve togsporet, mens ROM skjøttet stasjonsbyggene. Reformen og sammenslåingen gir muligheter for en helt annen type forvaltning, tenker Signe Horns arvtaker, Knut Øivind Ruud Johansen:
– Det viktigste med jernbanereformen for vår del er at vi nå får samlet ansvaret for all jernbanerelatert eiendom under ett tak. Dermed kan vi jobbe sammen, og det blir slutt på rivalisering og ansvarsfraskrivelse. Nå kan vi konsentrere oss om hele stasjonen, og om å skape trygghet og gode opplevelser på hele knutepunktet, sier Johansen og utdyper:
– Det er ikke lenger slik at folk sitter og venter en time på toget, nå går det tog jevnt og trutt. Da må også tjenestetilbudet tilpasses folk og knutepunkttenkningen. Derfor er det naturlig å tenke mer konseptuelt fremover. De fleste forventer et minimum av tjenester – som å kunne kjøpe kaffe, avis, ha tilgang på nett og gjerne en matbutikk. Men hva om vi utvider dette? At man for eksempel kan legge inn en matbestilling på stasjonen om morgenen på vei til jobb, og så hente ferdig pakke på vei hjem? Dette er ting vi ser på nå, forteller den påtroppende direktøren – som gjerne tenker flere nye konsepter på stasjonene fremover også.
Når den avtroppende direktøren får siste ord, sier hun:
– ROM er innrettet for å tenke kommersielt, og det handler om å ta kunden på alvor. Et godt knutepunkt er som et kinderegg: Kundene får gode opplevelser, kollektivandelen økes og overskuddet går til fellesskapet. Det må vi jobbe videre med i Bane NOR også.